Utvärdering av platssamverkan i Linköpings kommun
Inledning
Urban Utveckling hjälper Linköpings kommun med att ta fram ett förslag på organisationsstruktur för platssamverkan mellan olika kommunala enheter och fastighetsägare i fyra socioekonomiskt utsatta stadsdelar i Linköping. De berörda stadsdelarna är Berga, Ryd, Skäggetorp och Lambohov. För att ta fram förslag på organisationsstruktur för platssamverkan genomlyser vi befintlig verksamhet och genomför intervjuer med personal från verksamma enheter. Utifrån detta ger Urban Utveckling rekommendationer på förslag till organisationsstruktur i syfte att effektivisera och förbättra platssamverkan i Linköping.
Platssamverkan
Platssamverkan bygger på en samverkan med polis, det lokala näringslivet, civilsamhället och andra väsentliga aktörer för att öka områdets trygghet och attraktionskraft. Syftet med platssamverkan är att området tillsammans ska arbeta med trygghetsskapande, brottsförebyggande och trivselskapande åtgärder.
Metod
Undersökningen innefattar tjugofyra genomförda intervjuer med berörda aktörer i de valda områdena. Bland annat genomförs intervjuer med anställda inom kommunala liksom externa sektorn, polisen, Svenska kyrkan och fastighetsägare. Intervjuerna fokuserar på att respondenterna får beskriva den nuvarande lägesbilden och sedan önska hur en eventuell platssamverkan hade kunnat utformas. Vidare genomförs även en kartläggning över annan redan befintlig platssamverkan i Linköping samt över platssamverkan som finns i andra områden, däribland Gottsunda och Skärholmen.
Resultat
Baserat på analys av intervjuerna och genomlysning av befintlig platssamverkan resulterar undersökningen i två förslag på platssamverkan; dynamisk platssamverkan och formaliserad platssamverkan. Rapporten kommer publiceras i början av nästa år men om du redan nu är nyfiken på slutresultatet kan du kontakta jonas.calander@urbanutveckling.se.