Utveckling av bostadsområdet i Arvidsjaur

Utveckling av bostadsområdet i Arvidsjaur

Inledning

Urban Utveckling har hjälpt Arvidsjaurhem i att ge rekommendationer på åtgärder för att utveckla utemiljön och tillgängligheten för utvalda fastigheter i Arvidsjaur. Åtgärdslistan är baserad på boendedialoger, platsobservationer och tillgänglighetsinventeringar. Fokuset i uppdraget har legat på trygghet, tillgänglighet, jämställdhet och attraktivitet.

Tillgänglighetsinventering

För att göra en bedömning av de utvalda fastigheterna har metodverktyget TIBB använts för att  värdera tillgängligheten från allmänna utrymmen fram till lägenhetsdörren. TIBB utgår från en nivåskala mellan 1-5. Utöver de krav som ställs för nivå 1, 2, 3 och 4 krävs det för att uppnå nivå 5 att fastigheten har en entré som fungerar för människor som inte kan gå och som använder rullator eller rullstol hela vägen in till bostaden. Därav krävs det att fastigheten har en automatisk dörröppnare vid entrédörren och en hiss med minimåtten 110×140 cm som kan nås utan trappsteg. Totalt 105 adresser tillgänglighetsinventerades i Arvidsjaur.

Boendedialoger

Boendedialogerna har genomförts i kvarteren Lärkan, Ripan och Ärlan under vardagskvällar mellan kl. 17-19. Arvisjaurhem placerade bord i kvarteren med tilltugg och dryck där boenden fick möjlighet att ge sina visioner och förslag på utveckling av utemiljön genom att rita inspirationsbilder eller uttrycka sig i enkäter och genom intervjuer.  

Resultat

Tillgänglighetsinventering

Utav de 105 adresser som inventerades var det 14 adresser som uppfyllde nivå 5, 12 adresser som uppnådde nivå 2, 50 adresser som uppnådde nivå 1 och 29 adresser uppnådde inte de grundläggande tillgänglighetskraven i TIBB-verktyget. Det framkommer således att flera adresser krävde en förbättring av fastigheternas tillgänglighet.

Boendedialoger

Det framkom i boendedialogerna att alla tre områden hade en önskan om upprustning av lekplatser, utemöbler och utemiljön. Exempelvis genom att tillsätta fler sittplatser, gungor och grillplatser. Överlag upplevdes innegårdarna som trygga men att det kan förbättras genom att få bort olovlig trafik och övergivna cyklar.

Rekommenderade åtgärder

Tillgänglighet av fastigheter

Åtgärdslistan innefattar bland annat rekommendationer till att utveckla tillgängligheten för rörelsehindrade. Exempelvis genom att tillsätta fler dörröppnare, uppställningsplatser för rullator och anpassade utemöbler. Vidare bör tvättstuga, hiss och miljörum vara mer anpassade för rörelsehindrade. Det föreslås att asfaltera och snöröja fler gångvägar samt förbättra utomhusbelysningen genom kompletterande ljuskällor och nedklippning av skymmande vegetation.

Utveckling av bostadsgårdar

Åtgärdsrekommendationer i samtliga kvarter är att rusta upp lekplatserna. Exempelvis genom att köpa in fler gungor med fallskyddsunderlag, klätterlek för både vuxna och barn samt upprustning av sandlådor. Det föreslås att förbättra tillgängligheten av sittplatser som erbjuder möjlighet till både sol och skugga. En ytterligare åtgärdsrekommendation är att utveckla trädgårdsodlingen i kvarteren.

Kontaktpersoner för uppdraget:

Daniel Nilsson

Daniel Nilsson

Konsult social hållbarhet

Upptäck fler av våra uppdrag

Låt oss jobba tillsammans!

Letar ni efter en samarbetspartner till ert kommande arbete? Hör av er!