Funktionell region
Ett område som hålls samman genom sina starka horisontella länkar. Här ryms många invånare, arbetsplatser, bostäder samt handel och service. Det kan till exempel röra sig om en tätort med omnejd.
Företag lokaliserade inom regionen delar på utbudet av arbetskraft och företagstjänster och skapar en lokal marknad för näringslivet och dess produkter.
Flera positiva aspekter kan härledas ur en funktionell region. Lättare åtkomst till arbetsmarknaden för hushåll i regionen, bredare utbud av varor och en ökad möjlighet att sälja distanskänsliga varor är några av de fördelar som är kopplade till en funktionell region vartefter att transportmöjligheter och ekonomier integreras.
Handelskammaren pekar på Mälardalsregionen som ett lyckat exempel på en funktionell region. En utbyggnad av transportnätet har öppnat upp möjligheter för både enskilda individer och företag att röra sig inom regionen och på så sätt skapas fler arbetstillfällen. Mer finns att läsa i rapporten från Handelskammaren.
Jämför med homogen region.
Källa: Olsson, K., Vilhelmson, B. 1997. Geografiska begrepp och termer. 1. uppl. Stockholm: Natur och Kultur.Handelskammaren 2008. Regionförstoring för tillväxt och jobb. Rapport nr.3