Trygghet i förortscentrum

Besök Brottsförebyggande rådets hemsida för att läsa hela studien

Kontaktperson för uppdraget:

Tobias Karström 600px

Tobias Karström

Konsult social hållbarhet / Projektledare

Förortscentrum - Brottspreventiva och trygghetsfrämjande aspekter av byggd miljö

Relationen mellan upplevd trygghet och platser har blivit en angelägenhet i ett samtida socialt klimat där segregation och utsatthet har kommit att prägla allt fler svenska städer. Att främja trygghet handlar om att skapa platser som människor inte upplever en rädsla eller en oro för att vistas på. Arbetet med att utveckla platser som skapar inkludering, trygghet och trivsel är ett komplext arbete, som behöver beakta många aspekter och faktorer. Varje plats är unik, och har sina unika förutsättningar och potential. Trots detta finns det vissa gemensamma faktorer som, oavsett plats, kan bidra till stärkta platser.

Urban Utveckling har i över tio års tid arbetat nära fastighetsägare och kommunala aktörer för att utveckla attraktivitet och trivsel i områden med socioekonomiska utmaningar. 2018 genomförde vi en studie för att utvärdera brottsförebyggande och trygghetsfrämjande egenskaper i den arkitektoniska gestaltningen av tio utvalda förortscentrum. Resultatet blev en handbok för hur fastighetsägare kan arbeta för att skapa ökad trygghet och trivsel i den befintliga miljön. Studien finansierades av Brottsförebyggande rådet, och finns publicerad här

Att studera brottspreventiva och trygghetsfrämjande insatser i den fysiska miljön möjliggör för att strategiskt och evidensbaserat arbeta mot utmaningar i och kring centrumfastigheter. Genom att förstå sambandet mellan insatser och verkan, ger insatserna såväl en verkligen effekt på trygghet och brottslighet, som kostnadseffektiva för fastighetsägaren. Analysen av förortscentrumen har tydliggjort för gemensamma faktorer närvarande vid centrum med högre brottsutsatthet. För att arbeta mot att minska brottsligheten på en plats krävs att insatser om situationell brottsprevention genomförs, som innebär att den fysiska miljön utformas på ett sådant sätt att förekomsten av brott försvåras. Men det handlar även om centrumets storlek, vilken typ av verksamheter som finns i centrum och den sociala kontexten runt om kring centrumet, som kan ses ha större påverkan på brottsligheten på platsen. 

Studien visar även att det saknas ett starkt samband mellan brottsförebyggande insatser och stärk upplevd trygghet. Insatser som minskar brottsligheten i ett centrum, innebär inte alltid att den upplevda tryggheten ökar, och kan i vissa fall även stärka den upplevda otryggheten. Fastighetsägare behöver därför arbeta parallellt med insatser som minskar brottsligheten och som stärker tryggheten. Studien visade på att centrum som upplevs som inkluderande och jämställt även har en högre upplevd trygghet. 

Urban Utveckling har lång erfarenhet av att stötta fastighetsägare i arbetet med att skapa såväl trygga som säkra platser som främjar inkludering och gemenskap. På uppdrag av fastighetsägare över hela landet har vi genomfört trygghetsinventeringar analyser och kartläggningar, och ger förslag på hur fastigheterna kan utvecklas förvaltas för att stärka tryggheten och minska brottsligheten. Våra rekommendationer utgår från uppdragsgivarens resursramar, för att på ett kostnadseffektivt sätt bidra till stärka platser. 

Låt oss jobba tillsammans!

Letar ni efter en samarbetspartner till ert kommande arbete? Hör av er!