Förkastning

Bristning i jordskorpan vilket skapat en förskjutning av bergartslagren, oftast i vertikal riktning.

En förkastning är även en del av en jordbävning. Rörelserna mellan kontinentalplattorna gör att marken skapar spänningar som byggs upp och till slut ger marken med sig i det svagare området som utgörs av förkastningen och en plötslig rörelse uppstår.

I Stockholm finns många exempel på förkastningar, exempelvis utgör Stadsgårdskajen och stora delar av Södermälarstrand i Stockholm en cirka 50 meter hög förkastning. Det finns flera mindre förkastningar och skredärr i Sverige som alla är resultat av tidigare jordbävningar.

Jordbävningar i Sverige uppstår där inlandsisen legat och där jordytan sedan har förskjutits på höjden. Två så kallade sprickzoner där förkastningar förekommer sträcker sig genom Stockholmsområdet med en öst-västlig riktning samt en i nordvästlig riktning. De block som ligger i norr och öst har sänkts i förhållande till motstående riktning.

 

Källa: Olsson, K., Vilhelmson, B. 1997. Geografiska begrepp och termer. 1. uppl. Stockholm: Natur och Kultur.

SGU 2004. Malmer, industriella mineral och bergarter i Stockholms län. Rapporter och meddelanden 117. Sveriges geologiska undersökning 2004.
SGU 2013. Seismisk aktivitet.